• BREATHE danstheater-productie van Maggie Boogaart

  BREATHE danstheater-productie van Maggie Boogaart

   
  foto galerie BREATHE

  BREATHE
  (première 20 juni 2016) is de nieuwe danstheaterproductie van Maggie Boogaart.

  Sinds Boogaart in 2010 haar dansgroep Dragon Productions heeft opgeheven, is zij gevestigd in Parijs en creëert als vrije choreografe, onafhankelijk van de richtlijnen of kaders van commissies die subsidie verlenen en geheel op eigen ininiatief. Voortbewogen door haar eigen inspiratiebronnen en geinspireerd (voortgestuwd!) door de situatie waarin onze planeet, met name de natuur, zich bevindt, is Boogaart in de studio aan de slag gegaan met drie getalenteerde jonge dansers en een mezzo-soprane.

  BREATHE is ontsproten uit de fascinatie van een choreografe voor de oneindige beweging in de natuur en het geheime leven van bomen. In BREATHE zien we hoe de natuur ademt. We voelen hoe de natuur ademt en wij ademen mee...
  BREATHE is een ode aan oerbossen en oerwouden die hun zuurstof delen, beschutting, voedsel en onderdak bieden en op intrigerende wijze communiceren met hun stam-genoten; eeuwen-oude giganten die soms duizend jaar lang stilzwijgend getuige zijn van alle handelingen der mensheid en in reactie hierop kalmte, rust en vrede geven. 

  "De gemiddelde Nederlander maakt zich pas druk over de milieuverontreiniging wanneer de kwaliteit van zijn televisiebeeld er onder te lijden krijgt.."  Van Kooten en De Bie


  In BREATHE zien we hoe een woud in beweging komt tegen de ontbossing, de vervuiling, de verwoestingen van de mensheid. Met ritselende bladeren, brekende takken en loeiende wind komen ze in opstand. BREATHE is een stille schreeuw van de natuur naar de mensheid, een roep om hulp, een appèl tot actie.

  "Milieuvervuiling is een grotere bedreiging van de wereldmaatschappij dan oorlog en terrorisme." - anoniem

  BREATHE première 20 juni 2016
  Choreographie: Maggie Boogaart
  Muziek: Chieko Hayashi (mezzosoprano-live), Jan Garbarek (op band)
  Dansers: Cyprien van Accoleyen, Maggie Boogaart, François Huet, Lauriane Nabet
  Assistant techniek: Imke Driessen
  Met speciale dank aan: François Frieh, Antoine Carrence & Centre de Danse du Marais en Ghislain de Compreignac

  VOORSTELLINGEN BREATHE:
  20 juni 2016, 19:00 uur première
  22 juni 2016, 21:00 uur voorstelling

  Adres van het theater : Théâtre de Belleville, 94 rue du Faubourg du Temple, 75011 Parijs, Frankrijk


  Choreografe/danseres Maggie Boogaart heeft in 1994 de dansgroep Dragon Productions opgericht. Tot eind 2009 heeft ze 16 avondvullende danstheater-producties gemaakt in NYC, Münster en Amsterdam en zo'n 20 korte choreografieën. Sinds 2010 woont ze in Parijs en creëert als vrije choreografe internationaal, zonder vast gezelschap. Boogaart is bekend om haar krachtige, eigenzinnige vertolkingen en creaties - VIDEO met Boogaart's creaties voor Dragon Productions 1994-2009

  “Boogaart’s krachtig en wilde bewegingsidioom” (Dans)

  “bewegingen zijn beurtelings weids en krachtig, of juist beklemmend en beperkt“ (Uitkrant)

  “ausdrucksstarke Bewegungen, Typisch für Boogaart’s Tanztheater” (Münstersche Zeitung)

   

  WIE WERKEN MEE AAN BREATHE?
  Choreographe: Maggie Boogaart
  Muziek: Chieko Hayashi (mezzosoprano-live), Jan Garbarek (band)
  Dansers: Cyprien van Accoleyen, Maggie Boogaart, François Huet, Lauriane Nabet
  Assistant techniek: Imke Driessen
  Met speciale dank aan: François Frieh, Antoine Carrence & Centre de Danse du Marais en Ghislain de Compreignac


  CHOREOGRAFE MAGGIE BOOGAART
  Choreografe, ex-soliste, pedagoog
  Directrice dansgroep Dragon Productions (1994-2009)
  London Contemporary Dance School (B.A.), Martha Graham School, NYC
  Docent Martha Graham techniek & repertoire erkend door de Martha Graham School, NYC
  D.E., Frans diploma docent moderne dans
  International Patron de Eliot Smith Company, UK
  • Links :  YoutubeBiografie – Aanbevelingen
  www.maggieboogaart.comwww.dragonproductions.nl

  Na een opleiding tot moderne danseres en choreografe (BA) aan London Contemporary Dance School, London, GB, heeft Maggie Boogaart podium-ervaring opgedaan bij diverse moderne dansgroepen in Nederland, Spanje en New York City, waarna ze zich met een vervolg-opleiding heeft gespecialiseerd in expressieve hedendaagse danstechniek aan de Martha Graham School of Contemporary Dance, New York City, USA. (Graham is de grondlegster van het gedanste psycho-drama) Boogaart is door de Martha Graham School NYC erkend als officieel docent van de Martha Graham Techniek™.

  Sinds 1994 verdiept Boogaart zich in het creëren van een eigen stijl in haar choreografieën, & lessen door verrijking van haar specialisatie met hedendaagse invloeden en andere (dans)technieken. Zo heeft zij vanuit het door haar opgerichte Stichting Dragon Productions in danstheaterproducties intensief samengewerkt met o.a. breakdansers (bewustzijn & uitdagen van zwaartekracht), blinde bewegers (verkrijgen van een innerlijk balans & doorvoeld bewegen), acteurs (expressiviteit versus absolute dans), traditionele Zuid-Indiase dansers (fusion/ diverse manieren om bewegingen verhalend te maken), filmregisseurs (beeld als extra dimensie of danspartner) en diverse componisten en live musici (werking van geluid op beweging). 

  Thematiek voor Boogaart's danstheaterproducties zijn dikwijls sociaal-maatschappelijke onderwerpen, die de choreografe aangrijpen en hierdoor figuurlijk én letterlijk in beweging zetten. De rode draad in haar werk vormt hierbij haar onderzoek naar de werking van de menselijke psyche op beweging & de verbeelding hiervan in dans(theater), vanuit haar zelf ontwikkelde expressieve, dynamische bewegingsidioom.

  Uit dit onderzoek/ deze training volgt een fysiek bewustzijn & kracht en de mogelijkheden tot dynamiek en expressie, die diepgaande zelfexpressie & communiceren* met de ander mogelijk maken. Of dit nu publiek is in een theater of leerlingen op school, jonge dansers op een academie of managers tijdens een training. Elke voorstelling, les of workshop is zo het middel waarmee Boogaart haar doel probeert te bereiken: dans/ beweging waarmee interactie tussen mensen en overdracht van gevoelens en/ of ervaringen kan plaats vinden.

  *communicatie is 70 – 80 % non-verbaal. Boogaart gaat er in haar werk vanuit dat, hoe bewuster je wordt van je eigen lichaamstaal en die van de ander, hoe duidelijker je kunt communiceren/ informatie uitwisselen. (communiceren wordt dan zelfs internationaal  vergemakkelijkt, bijvoorbeeld met personen wiens (verbale) taal je niet kent) Boogaart heeft haar onderzoek naar de werking van non-verbale verder uitgewerkt tot diverse workshops die u zelf kunt  volgen als particulier: workshop Feel the Spirit!© of ondernemer/ manager in het bedrijfsleven (o.a. Unilever): workshop Body Coach©.

  Van 1998 tot 2009 was zij docente Martha Graham Techniek aan de dagopleiding én/ of vooropleiding van o.a. Hogeschool voor de kunsten Amsterdam (Theaterschool, afdeling Dansacademie), Danshuis Haarlem (Vooropleiding Dans), Hogeschool voor de Kunsten Tilburg (Dansacademie & Vooropleiding Dans Maastricht), Hogeschool voor de kunsten Arnhem (Dansacademie Arnhem) en zij verzorgt trainingen voor professionals. (o.a. bij haar eigen dansers binnen Dragon Productions)

  Sinds januari 2010 deelt Boogaart haar ruime kennis en expertise in de Martha Graham Techniek in dagelijkse trainingen op verschillende niveaus (beginner tot professional) bij Centre de Danse du Marais in Parijs (F) en internationale stages in binnen- en buitenland en creert zij als vrije choreografe in binnen-en buitenland. In 2012 heeft Boogaart samen met haar echtgenoot, ex-klassiek ballet solist Ghislain de Compreignac, PARIS MARAIS DANCE SCHOOL opgericht. Samen verzorgen zij open lessen en een dansvakopleiding, waarbinnen ze jong talent trainen voor een carrière op internationaal niveau.

  Boogaart is directrice/choreografe van het Junior Ballet PMDS in Parijs (F) en International Patron voor Eliot Smith Company in Newcastle (GB).
   

  DANSER VAN BREATHE (in alfabetische volgorde):

  Cyprien van Accoleyen (Frankrijk, 1997) danser - komt uit de Languedoc. Na studies in improvisatie met choreograaf Wes Howard, in Castelnaudary, is hij in september 2015 bij de dansvakopleiding Paris Marais Dance School aangenomen. BREATHE is de 1e choreografie van Boogaart voor van Accoleyen.

  Maggie Boogaart (Amsterdam, 1970) soliste - klik hier voor CV


  François Huet (Frankrijk 1991) danser - komt uit Paris. Na training en voorstellingen met diverse urban-dance groepen en dansstudies aan Centre National de la Danse, is hij in januari 2015 bij de dansvakopleiding van Paris Marais Dance School aangenomen. Huet heeft juin 2015 in BALAGUE gedanst van Boogaart, in Nederland (Toneelschuur Haarlem) en Parijs (Cirque d'Hiver). BREATHE is de 2e choreografie van Boogaart voor Huet.


  Lauriane Nabet (Frankrijk 1993) soliste – komt uit Melun. Na dansstudies aan het conservatorium van Melun en scheikundestudies aan Université Pierre et Marie Curie, is zij in 2013 bij de dansvakopleiding van Paris Marais Dance School aangenomen. Sinds oktober 2014 dans zij in het Junior Ballet PMDS onder leiding van Maggie Boogaart. In 2015, is zij uitgekozen door choreograaf Tebby Ramasike voor een toernee in Spanje van zijn choreografie "Who Dunn 't". BREATHE is de derde creatie van Boogaart voor Nabet.


  MEZZO SOPRANO Chieko Hayashi :
  Chieko Hayashi is geboren in Kumagaya, Japan.
  Hayashi studeerde zang aan de Universiteit van Muziek in Toho-Gakuen in Tokyo met docent Toshiko Goto en behaalt haar diploma in 1984. In 1984 emigreert zij naar Frankrijk en perfectioneert haar stemgebruik met Yaël Benzaquen. Zij vervolgt haar studies in "mélodie" met Régine Crespin en Camille Maurane en werkt met Françoise Kubler aan hedendaagse composities.

  Sinds 1986 reist zij tussen Japan, Frankrijk en Europa (Belgie, Nederland, Zwitserland, Duitsland, Portugal, Armenie...) voor concerten van Britten, Honneger, Berio, Pergolesi, Schubert..., "mélodie" met orkest (Chausson, Ravel, de Falla...), kamermuziek (Ravel, Stravinsky, Schönberg, Berio, Aperghis...), hedendaagse componisten (Messiaen, Visvikis, Dusapin, Aperghis, Jarrell, Dortort, Prawerman, Berg, Globokar...) en klassieken (Fauré, Debussy, Ravel, Stravinsky, Groupe des Six...).

  Sinds 1990 werkt zij met diverse acteurs en dansers aan theaterproducties zoals « Le poète dans les coulisses » en « E=♂+♀ » en « Tombeau », « Love city », « Voix Publique » en « Impasse ».
  Sinds 2008 werkt zij met kunstenaar Cécile Le Talec aan films en schrijft zij partituren.
  Chieko Hayashi heeft een speciale plek in haar hart voor hedendaagse componisten in is een veelgevraagde performer voor theater- en dans producties.

  In 2011 heeft Hayashi meegewerkt aan Boogaart's PASSION;
  BREATHE is de tweede samenwerking van de twee kunstenaars. 

  Sinds 1992 geeft Hayashi regelmatig concerten in diverse steden in Japan.
  Zij heeft diverse albums opgenomen, waaronder "Shéhérazade" van Ravel in 2001 met dirigent Hisayoshi Inoue en het Armeens Philharmonic Orchestra en "Harawi" van Olivier Messiaen met Ken'ichi Nakagawa op piano in 2002.


  Prijzen:
  - 1985 : Lauréate du Concours Franco-Japonais du Japon
  - 1986 : Lauréate du Concours Musical de France
  - 1987 : Lauréate du Concours International de Musique de l'U.F.A.M.
  - 1993 : Grand Prix Fauré du Concours International d'Interprétation de la Mélodie Française
  - 2012 : « Keizo Saji Prize» (Suntory Foundation for Arts) au Japon

  « BREATHE dance-theatre production by Maggie Boogaart COLLABORATION AVEC CENTRE POMPIDOU et LEE MINGWEI, 2-26/6 »

 • Commentaires

  Aucun commentaire pour le moment

  Suivre le flux RSS des commentaires


  Ajouter un commentaire

  Nom / Pseudo :

  E-mail (facultatif) :

  Site Web (facultatif) :

  Commentaire :